Groot assortiment
Handmatig geselecteerd
Aanbieders vergelijken
Handige blogs

Welke soorten hamsters kun je als huisdier houden?

Wil jij graag een hamster als huisdier? Dan is het belangrijk om goed te onderzoeken welk soort hamster het beste bij jou past.

Iedere hamstersoort is anders in uiterlijk en gedrag. Er zijn 5 soorten hamsters die je in huis kunt nemen. Je hebt grote hamsters en kleine hamsters, rustige hamsters en drukkere hamsters, noem het maar op! Hieronder zullen we kort het verschil tussen de hamstertjes uitleggen.

1. Syrische hamster

Syrische hamsters (Mesocricetus auratus), ook bekend als goudhamsters, zijn de grootste en meest bekende hamstersoort. Deze soort wordt tussen de 12 tot 18 cm lang en weegt tussen de 100 en 200 gram. Syrische hamsters kunnen kortharig of langharig zijn en waren oorspronkelijk meestal goud-oranje van kleur, maar dat laatste hoeft niet meer altijd het geval te zijn. Ze komen uit een warm, droog gebied en houden er dan ook van om te graven en nestjes/holletjes te maken. Goudhamsters zijn voornamelijk ’s nachts actief, dus dat kan een flinke domper zijn voor kinderen. Wel zijn het hele lieve, rustige hamsters die goed tam kunnen worden mits je ze rustig benaderd. Syrische hamsters leven ongeveer 2 tot 3 jaar.

2. Russische dwerghamster

Russische dwerghamsters (Phodopus sungorus), ook bekend als syberische dwerghamsters, zijn de meest populaire dwerghamster in Nederland en België. Het zijn hele rustige en tamme hamstertjes die, als je geluk hebt, vaker overdag actief zijn dan bijvoorbeeld de syrische hamster. Het zijn kleine hamstertjes van ongeveer 8 cm lang en een gewicht van ongeveer 30-40 gram. Met zijn ronde vorm, kleine pootjes, mini staartje en bolle oogjes zien russische dwerghamsters er heel schattig uit.

3. Campbelli dwerghamster

Campbelli dwerghamsters (Phodopus campbelli) zijn nauw verwant aan de russische dwerghamster. Ze lijken er veel op qua uiterlijk en gedrag, maar zijn iets feller dan Russische dwerghamsters. Vooral vrouwtjes kunnen territoriaal gedrag vertonen. Dit is erfelijk en niet af te leren, dus het is goed om hier goed naar te informeren wanneer je van plan bent een campbelli in huis te halen. Om hun territorium te beschermen kunnen ze bijten of ‘boxen’, dit laatste houdt in dat ze op hun achterpootjes gaan staan en met hun voorpotjes jouw hand weg slaan. Bijzonder aan de campbelli hamsters is dat ze in kleine groepjes gehouden kunnen worden. Doe wel eerst goed onderzoek naar de risico’s, want dit zal niet altijd een succes zijn. Ze zijn voornamelijk actief wanneer het donker is, maar doordat ze in korte periodes slapen en wakker zijn, zijn ze ook vaak overdag wakker.

4. Roborovski dwerghamster

Roborovski dwerghamsters (Phodopus roborovskii), ook wel woestijn dwerghamsters genoemd, zijn de allerkleinste hamstersoort. Ze worden namelijk maar tot ongeveer 5 cm lang. Het zijn ook snelle hamstertjes die daardoor niet heel makkelijk te knuffelen zijn, maar wel heel leuk zijn om naar te kijken. Ook roborovski’s kunnen in kleine groepen gehouden worden, maar lees je eerst goed in voordat je hiervoor kiest. Ze zijn licht van kleur en hebben een wit buikje en een klein staartje.

5. Chinese dwerghamster

De chinese dwerghamster is een lange hamster met een langere staart. Deze hamstersoort is niet zo heel bekend. De chinese dwerghamster houdt erg van klimmen, waarbij zijn wat langere staart goed van pas komt. Een traliekooi is daarom geen slecht idee. Chinese dwerghamsters zijn voornamelijk schemer actief, maar zijn ook vaak wel overdag actief. Bijzonder aan de chinese dwerghamster is hun lange levensduur van 4 jaar (waar dat bij veel andere dwerghamsters slechts 2 jaar is). Op het begin zullen ze lang de tijd nodig hebben om tam te worden en te wennen, maar daarna heb je er ook lang plezier aan.