Groot assortiment
Handmatig geselecteerd
Aanbieders vergelijken
Handige blogs

Is een terrarium geschikt als hamsterkooi?

Benieuwd naar de voor- en nadelen van een terrarium als hamsterkooi? Wij bespreken ze in dit artikel!

Bij een hamsterkooi denk je in eerste instantie waarschijnlijk aan een kooi met tralies en een plastic of glazen onderbak, maar er zijn ook veel mensen die kiezen voor een aquarium of terrarium voor hun hamstertje. Je ziet dit vooral veel bij liefhebbers die graag creatief aan de slag gaan met de indeling van de kooi.

Een (glas)terrarium is een volledig glazen kooi, vaak met een schuifdeurtje waardoor je gemakkelijk overal bij kunt in de kooi. Een terrarium heeft meerdere voordelen ten opzichte van een normale hamsterkooi maar brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Hieronder bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen:

Let in ieder geval altijd op dat jouw hamster voldoende lucht krijgt, maar dat de gaatjes niet groter zijn dan 1cm omdat jouw hamster anders misschien kan ontsnappen.

De voordelen van een terrarium als hamsterkooi

 • Voldoende ruimte voor een goede bodem
  Waar het in een 'normale' hamsterkooi lastig is om een dikke laag bodembedekking te realiseren waarin jouw hamster lekker kan graven, is dat in een terrarium een stuk gemakkelijker te realiseren. Een terrarium is daarmee ideaal voor hamsterscaping.
 • Geen tralieknagen meer
  Tralieknagen houdt in dat jouw hamster op de tralies bijt. Tralieknagen kan diverse oorzaken hebben maar ongeacht de oorzaak is het erg vervelend en ook slecht voor de tanden van jouw hamster. Veel mensen kiezen daarom voor een aquarium of terrarium.
 • Extra genieten van jouw hamster
  Doordat je van de bodem tot de bovenkant alles rondom kunt zien kun je extra genieten van jouw hamster. Als je een beetje geluk hebt zie je zelfs een deel van de gangenstelsels die jouw hamsters heeft gebouwd.
 • In grote formaten beschikbaar
  Terwijl het vaak lastig is om een grote hamsterkooi te vinden, zijn er meer dan genoeg grote terrariums te koop.
 • Geen rommel naast de kooi
  Als je een traliekooi hebt of hebt gehad dan weet je hoe vervelend het kan zijn als je net hebt schoongemaakt en er ineens weer overal bodembedekking, zand en hamstervoer ligt rondom de kooi. Wanneer je kiest voor een terrarium is dit probleem verleden tijd.

De nadelen van een terrarium als hamsterkooi

Ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig belangrijke nadelen kon bedenken en vinden. Het is belangrijk om bij een aantal essentiële dingen stil te staan, zoals (1) ventilatie, (2) ontsnapmogelijkheden en (3) interactie met jouw hamster. Vaak zijn dit echter dingen die je kunt voorkomen door het juiste terrarium te kopen.

 • Minder 'klimruimte'
  Het geldt niet voor alle hamsters, maar sommige hamsters (vooral de chinese dwerghamster) houden er enorm van om lekker te klimmen. De horizontale tralies zijn daarvoor ideaal en je zult ze dan ook vaak dagelijks betrappen wanneer ze op de kop bovenaan de kooi hangen.
 • Lastiger schoon te maken
  Eén van de nadelen van een terrarium is dat deze wat sneller vies wordt dan een normale hamsterkooi en tegelijkertijd ook lastiger schoon te maken is dan een traliekooi die je makkelijk uit elkaar kunt halen.
 • Een terrarium is breekbaar
  Wanneer je kiest voor een traliekooi dan kan je uiteraard ook kiezen voor een glazen onderbak, maar bij een terrarium is de kans dat het glas kapot natuurlijk nog net iets groter. Zolang je voorzichtig bent is er niks aan de hand, maar vooral bij het schoonmaken is de kans dat het terrarium kapot gaat of dat je er iets anders mee kapot maakt wel groter.
 • Veel terrariums zonder plateau's
  In een traliekooi is het gemakkelijk om meerdere plateau's te plaatsen. In een terrarium gaat dat minder makkelijk. Mocht je dus een terrarium hebben zonder plateau's, dan is het lastiger om in de hoogte te werken en extra loopoppervlakte te creëren.
 • Interactie van bovenaf
  Je ziet het niet vaak, maar mocht je een terrarium kopen zonder schuifdeurtje dan moet je er rekening mee houden dat een hamster in de natuur een prooi is voor dieren die ze van bovenaf aanvallen. Interactie met jouw hamster op gelijke hoogte zal dus voor minder stress zorgen.
 • Een waterfleshouder nodig
  Bij traliekooien hang je het waterflesje gemakkelijk op met een ijzerdraadje. Bij terrariums heb je hiervoor een flessenhoudertje nodig. Deze is relatief goedkoop te verkrijgen, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden. Net als het waterflesje bestaan er wel meer accessoires die je normaal gesproken bevestigd aan de tralies, maar je kunt hier ook zeker een oplossing voor vinden bij een terrarium.