Groot assortiment
Handmatig geselecteerd
Aanbieders vergelijken
Handige blogs

Hoe groot moet een hamsterkooi (minimaal) zijn?

Ben jij op zoek naar een eerste kooi of twijfel je over jouw huidige kooi, lees hier alles over de ideale grootte van een nieuwe hamsterkooi.

Een goede kooi en inrichting is van belang voor de gezondheid van jouw hamster. Een hamster mag dan wel een piepklein diertje zijn, maar het is niet de bedoeling om een hamster in een kleine kooi te huisvesten. In dit artikel gaan we verder in op de ideale hamsterkooi grootte.

Minimale afmetingen:

Oppervlakte

Wanneer je op het internet zoekt naar de minimale afmetingen van hamsterkooien kom je op diverse websites dezelfde afmetingen tegen. Deze zijn vaak afgeleid van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). Zij hebben in 2017 de minimale afmetingen vastgesteld en raden het volgende aan:

  • De minimale grootte van een hamsterkooi is 70 x 50 cm (lengte x breedte), oftewel: een minimale oppervlakte van 3500cm². Dit geldt voor alle hamsters behalve de goudhamster. Deze afmetingen gelden dus ook voor kleine dwerghamsters, wat betekent dat veel van de kooien die verkocht worden veel te klein zijn.
  • De minimale grootte van een hamsterkooi voor goudhamsters (syrische hamsters) is 100 x 50 cm (lengte x breedte), oftewel: een minimale oppervlakte van 5000cm². Goudhamsters zijn groter dan de andere soorten en hebben daarom meer leefruimte nodig.

Hoogte

Er zijn geen richtlijnen opgesteld m.b.t. de minimale hoogte van een hamsterkooi. Daarbij zijn er een aantal dingen waar je op moet letten: (1) het aantal verdiepingen, (2) de hoogte van de onderbak en (3) hoe hoog jouw hamster kan vallen.

Het aantal verdiepingen: Uiteraard kun je met een extra verdieping meer ruimte creëren, dus dat is zeker aan te raden. Een bijkomend voordeel is dat onder de verdieping wat meer schaduw ontstaat, dit is iets wat jouw hamster erg fijn gaat vinden.

De hoogte van de onderbak: De onderbak van een hamsterkooi is erg belangrijk voor de gezondheid van jouw hamster. Waarom? Een hamster bouwt zijn huisje normaal diep in de grond en hamsters houden van graven. Dat betekent dat er ook een flinke laag bodembedekking nodig is zodat jouw hamster zich lekker kan uitleven. Het LICG geeft aan dat een hoogte van 40cm of 50cm ideaal zou zijn, maar mocht dit niet haalbaar zijn houd dan een minimum van 15cm aan voor dwerghamsters en 20cm voor goudhamsters.

Hoe hoog jouw hamster kan vallen: Een hamster is geen kampioen in het bepalen van diepte. Dat betekent dat hij zich soms nog wel eens onhandig kan laten vallen. Let er daarom op dat uw hamster niet van te hoog kan vallen op een harde ondergrond. Voldoende plateaus kunnen hiervoor een oplossing zijn en een zachte ondergrond is daarnaast ook zeer wenselijk.

Ideale afmetingen:

Hierboven hebben we het gehad over de minimale afmetingen. Kijkend naar de 'ideale' afmetingen dan geldt uiteraard: hoe groter, hoe beter. Een grote hamsterkooi is belangrijk om verveling en afwijkend gedrag tegen te gaan, biedt meer ruimte voor accessoires en schuilplaatsen en hoeft ook minder vaak schoongemaakt te worden.

Houd er rekening mee dat alle benodigdheden er in passen:

  • Eén of meerdere huisjes/schuilplaatsjes.
  • Een voerbakje.
  • Een zandbakje.
  • Een loopwiel (let op: deze kunnen best hoog zijn).
  • Een toiletje (in de hoek op de bodem).
  • Speeltoestellen (buisjes, klimrekjes, etc. om verveling tegen te gaan).

De glazen kooien van Ferplast bijvoorbeeld lijken op het eerste gezicht 'groot', maar kijkend naar de minimale afmetingen dan voldoen deze net en passen hier ook net voldoende accessoires in voor jouw hamster. Koop alsjeblieft geen 'starterskooi' van bijvoorbeeld 50 x 30 cm. Met een oppervlakte van 1500cm² zijn deze kooien nog niet de helft van de minimum vastgestelde maten.

Grote hamsterkooien:

Ferplast Hamsterkooi Karat 100 – Glas – 98,5×50,5×61,5 cm

De Ferplast Karat 100, de grootste variant van de Karat collectie, is een ruim verblijf voor dwerghamsters of goudhamsters.

€ 247,95 € 201,95

Product bekijken

Ferplast Hamsterkooi Karat 80 – Glas – 78,5×45,5×52,5 cm

De Ferplast Karat 80, de middelste variant van de Karat collectie, is een geschikt verblijf voor dwerghamsters of goudhamsters.

€ 189,00 € 139,00

Product bekijken