Groot assortiment
Handmatig geselecteerd
Aanbieders vergelijken
Handige blogs

Hoe oud kan een hamster worden?

Misschien wel het minst leuke onderwerp om te behandelen... de leeftijd van hamsters. Helaas worden deze lieve beestjes niet zo heel oud. In deze blog zal ik je meer vertellen over de levensverwachting van de verschillende hamstersoorten en geef ik je tips om jouw hamster zo lang mogelijk gezond te houden.

Gemiddelde levensverwachting per hamstersoort

De gemiddelde levensverwachting verschilt niet veel per hamstersoort, maar toch is de levensverwachting van sommige hamstersoorten hoger dan die van anderen.

  • Een Syrische hamster (goudhamster) wordt gemiddeld ongeveer 2 jaar.
  • Een Russische dwerghamster wordt gemiddeld ongeveer 2 jaar.
  • Een Campbelli dwerghamster wordt gemiddeld ongeveer 2 jaar.
  • Een Roborovski dwerghamster wordt gemiddeld ongeveer 2-3 jaar.
  • Een Chinese dwerghamster wordt gemiddeld ongeveer 2-3 jaar.

In de meest ideale omgeving en een hele goede verzorging kunnen hamsters soms wat ouder worden en zelfs ouder dan 4 jaar worden. Dit is echter afhankelijk van de hamster en situatie. Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de cijfers die terug te vinden zijn op het internet, niet op onderzoek (er lijkt ook geen onderzoek te zijn naar de leeftijd van hamsters).

De levensfases van een hamster

De babyfase: week 1 t/m 2

Wanneer een hamstertje geboren wordt dan is deze piepklein, kaal, blind en doof. Het lijken net naakte molratjes. In deze eerste fase zijn de baby hamsters dan natuurlijk ook heel kwetsbaar en volledig afhankelijk van hun moeder. Net als veel andere dieren vertonen hamsters in de eerste dagen puur instinctief gedrag. Ze zijn alleen maar gefocust op voeding en warmte. Het eten krijgen ze van hun moeder en de warmte krijgen ze door bij elkaar te liggen en doordat hun moeder hun probeert warm te houden. Wanneer de moeder weggaat is de kans groot dat de kleintjes hard zullen piepen om hun moeder weer terug te krijgen. In deze periode komen ze nog niet uit hun nestje. Aan het eind van deze periode gaan de oogjes open en beginnen ze iets meer op hamstertjes te lijken.

De kinderfase: week 3 t/m 5

In de derde, vierde en vijfde week ontwikkelen de baby hamsters zich tot de schattigste diertjes ter wereld (vinden wij dan). Na week twee komen ze voorzichtig hun nestje uit en leren ze langzaam om op hun eigen benen te staan. Ze ontdekken nu met open oogjes hun omgeving. Ze zijn nog wel erg bang en kunnen schuw reageren, maar dat is ook niet gek nadat ze de eerste periode volledig afhankelijk waren van hun moeder. In de kinderfase zijn hamsters nog zeker niet volgroeid, dat komt later pas. Na slechts vier tot vijf weken zijn veel hamsters al wel vruchtbaar. Roborovski hamsters en Chinese dwerghamsters zijn hier iets later mee. Het is alleen niet verstandig om hamsters zo vroeg al te laten voortplanten aangezien ze nog niet klaar zijn om een nestje groot te brengen. In de natuur planten Roborovski hamsters zich pas voort na hun eerste winter, maar in gevangenschap is dat tegenwoordig niet meer altijd het geval.

De puberteit: week 6 t/m 12

Net als bij mensen is dit een fase waarin de hamster zich lastig kan gedragen (afhankelijk van de baby en kinderfase). Als de eerste twee fases goed zijn gegaan dan hoeft jouw hamster niet veel pubergedrag vertonen. Aan het eind van deze fase is jouw hamster volgroeid, maar eerst kunnen ze nog even lekker puberen. Ze worden nieuwsgieriger, maar vertonen daarnaast mogelijk ook ander gedrag zoals: bijten, krijsen, eetbuien, gewichtstoename of gewichtsschommelingen en territoriaal gedrag.

De volwassen fase: week 12 t/m 1,5 jaar

Hoe lang deze fase duurt zal heel erg afhankelijk zijn van jouw specifieke hamster en de hamstersoort. Deze zal ongeveer duren tot 1,5 jaar waarna je ouderdomskwalen kunt gaan zien. Als de eerste drie fases goed zijn gegaan dan kun je vanaf nu genieten van een stabiele, volwassen hamster. Hij ziet er uit zoals hij er het grootste deel van zijn leven uit zal zien en gedraagt zich stabiel gedurende deze fase. Hij heeft al kunnen wennen aan zijn omgeving en aan jou als verzorger en heeft in zijn puberteit als het goed is de meeste puberstreken achter zich gelaten. Als het goed is bijt de hamster na een periode van gewenning niet meer zomaar.

De ouderdoms fase: vanaf 1,5 jaar

Vroeg of laat gaat jouw hamster waarschijnlijk ouderdomsklachten vertonen. Jouw hamster verliest dan vaak gewicht en kleur, de vacht zal er iets anders uit gaan zien en hij gaat zich ook meer gedragen als een oudje. Jouw hamster zal waarschijnlijk rustiger en slomer worden en zal soms wat chagrijnig kunnen zijn. Ook bestaat de kans dat jouw hamster last krijgt van ouderdomskwaaltjes. Maar dat vergeven wij ze natuurlijk omdat ze zo lief zijn!