Groot assortiment
Handmatig geselecteerd
Aanbieders vergelijken
Handige blogs

Wat mogen hamsters wel en niet eten?

Wil jij weten wat jouw hamster wel en niet mag eten? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in.

Voeding is uiteraard enorm belangrijk voor de gezondheid van jouw hamster. In dit artikel proberen we je zo goed mogelijk te informeren zodat jij de beste voeding kunt bieden die jouw hamster verdient. Allereerst gaan we in dit artikel in op het beste voer wat je jouw hamster als basis kunt geven. Om te voorkomen dat je simpelweg binnen een lijst opzoekt of je iets wel of niet mag geven aan jouw hamster, proberen we je in deze blog wat meer achtergrond informatie te geven over de voeding van jouw hamster.

Basisvoer:

Het basisvoer van jouw hamster kun je opdelen in twee soorten voeding:

Droogvoer

Het populairste voer en de basis voor een gezond dieet is droogvoer. Droogvoer bestaat vaak uit: biks (donker / licht), graan, gepofte rijst, gedroogd ei, gedroogde wortel, gedroogde erwten, gedroogde bonen, gedroogd gras (hooi), graskorrels, graszaadjes, haver, harde brokken, mais, muesli, pinda’s, rogge, tarwe, zonnebloem pitten. Kies voor droogvoer dat speciaal ontwikkeld is voor hamsters en kies niet zomaar voor standaard droogvoer voor knaagdieren. In caviavoer of konijnenvoer zitten namelijk niet de juiste voedingsstoffen voor een hamster. Het is belangrijk dat er voldoende vezels, eiwitten, vetten en koolhydraten in verwerkt zijn.

Hamsters vinden de biks vaak minder lekker en laten deze daarom vaak liggen. Idealiter vermijd je voeding met donkere biks erin en kies je voor premium hamstervoer zoals Supreme Science Selective, Beaphar Care Plus Dwerghamster of Beaphar Care Plus Hamster. Premium hamstervoer is vaak goed uitgebalanceerd en voorkomt selectief eetgedrag.

Ruwvoer

Ruwvoer bestaat uit weidehooi en kruidenhooi. In de natuur is ruwvoer een belangrijk onderdeel binnen het dieet van hamsters. Ruwvoer dient dan ook onderdeel uit te maken van de basisvoeding van jouw hamster. Helaas is dat nog niet altijd het geval. Je kunt ruwvoer gerust combineren met droogvoer en zo nu en dan een kleine snack geven als aanvulling op de basisvoeding.

Hamster snacks:

Mogen hamsters verse groenten en fruit eten?

Een hamster mag bijna alle groente en fruit eten die mensen ook mogen eten, mits ze goed gewassen zijn. Hamsters vinden de meeste groenten en fruit heel lekker en regelmatig een klein beetje hiervan eten is ook gezond voor ze. Zo krijgt jouw hamster voldoende vitaminen en mineralen binnen. Je kunt jouw hamster bijvoorbeeld om de dag een klein beetje groente of fruit te eten geven als afwisseling op hamstervoer.

Pas wel goed op met boontjes en andere peulvruchten (sperziebonen, tuinbonen, sojabonen, bruine bonen, etc.). Door teveel peulvruchten te eten kunnen hamsters problemen krijgen met hun spijsvertering.

Ja, maar geef ze in kleine stukjes en geef ook hiervan niet teveel.

Ja, hamsters mogen rauwe wortel met mate. Geef jouw hamsters voor de zekerheid geen gekookte wortels.

Ja, maar niet te veel en niet te vaak. Hamsters mogen een klein beetje tomaat eten. Let alleen wel op dat jouw hamsters niet de groene blaadjes of het steeltje op eet. Deze zijn giftig voor een hamster.

Ja, hamsters mogen een klein beetje paprika eten.

Ja, hamsters mogen diverse soorten sla eten. Een aantal soorten sla worden vaak opgezocht: ijsbergsla, bladsla, romaine sla, rucola, veldsla, etc. Let op dat je ook van sla niet teveel geeft. Jouw kleine hamster kan namelijk niet zo heel veel vocht aan en dit kan al snel teveel worden, helemaal bij ijsbergsla.

Ja, hamsters mogen een klein beetje broccoli eten. Was jouw broccoli wel goed van tevoren of vermijd risico's door de broccoli eerst even te koken en daarna te laten afkoelen.

Ja, hamsters mogen een klein beetje bloemkool eten. Ook hierbij geldt dat je het beter niet teveel kunt geven, maar dat is een algemene regel bij alle groenten.

Ja, mits je niet teveel geeft en de spinazie eerst goed schoonmaakt. Spinazie is zelfs een van de betere groenten die je kunt geven doordat spinazie erg voedzaam is.

Ja, mits de andijvie goed gewassen is en niet is gekookt of gebakken. Andijvie bevat fosfor en ijzer waardoor je echt niet teveel moet geven.

Ja, hamsters kunnen prima een klein beetje witlof eten.

Sperziebonen zijn één van de weinig groenten waar je echt mee moet uitkijken. Hamsters kunnen het wel eten, maar je moet hier echt niet teveel van geven.

Ja, je kunt jouw hamster gerust een klein beetje courgette geven.

Ja, je kunt jouw hamster gerust een klein beetje mais geven.

Ja, maar ook hierbij geldt weer dat je niet teveel moet geven.

Ja, maar was ze vooraf wel even goed en geef ook hiervan niet teveel.

Ja, maar niet te veel en niet te vaak. Hamsters mogen een klein beetje banaan (vers of gedroogd) wanneer er geen suikers of conserveringsmiddelen aan toe zijn gevoegd.

Ja, maar niet te veel en niet te vaak. Het liefst een nog net onrijpe peer. Sla rijpe peer liever helemaal over, aangezien daar heel veel suikers in zitten. Jouw hamster kan ziek worden van teveel fruitsuikers. Houd het bij 1 dun plakje peer.

Ja, maar let goed op met de pitjes en geef niet te veel en niet te vaak. De pitjes zijn voor hamsters giftig. Appels zitten bomvol vezels en suikers wat kan leiden tot diarree als je er teveel van geeft. Geef daarom bijvoorbeeld een stukje zo groot als het neusje van jouw hamster om te kijken hoe jouw hamster er op reageert.

Mogen hamsters brood eten?

Hamsters mogen niet alle broodsoorten en ook bij de broodsoorten die wel geschikt zijn is het belangrijk om jouw hamster niet teveel brood te geven.

Let goed op dat er geen suiker is toegevoegd aan het brood. Is dit het geval, dan mag je dit niet aan je hamster geven. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor bolletjes, saucijzenbroodjes en croissants. Pas ook op voor andere zoetstoffen, zoals Stevia. Je hamster zal hier niet goed op reageren.

Jouw hamster mag een klein beetje brood of (brinta) pap eten. Ook volkoren pasta en zilvervliesrijst kun je zo nu en dan in kleine hoeveelheden te eten geven. Aardappelen worden vaak ook onder deze categorie geschaard. Hamsters mogen geen aardappelen eten.

Mogen hamsters noten eten?

Hamsters mogen zeker ook noten eten. Noten, pitten en zaden zijn zeer geschikt voor hamsters, maar uiteraard wel met mate omdat jouw hamster niet zo groot is. Geef nooit gezouten of gebrande noten en geef nooit teveel in één keer. Kijk daarnaast ook uit met bijvoorbeeld kastanjes en eikels omdat deze wel echt rijp moeten zijn voordat je deze geeft. Het advies is daarom om deze niet te geven, waarom zou je namelijk onnodig het risico lopen dat jouw hamster er toch niet goed op reageert?

Ja. Geef wel alleen de walnoot zelf, zonder schil. Geef er ook niet te veel van.

Ja. Hamsters mogen onbewerkte pinda's eten. Dus geen gezouten of gebrande pinda's.

Ja. Hamsters mogen onbewerkte hazelnoten eten. Geef dit niet te vaak i.v.m. het vetgehalte. Heb je een syrische hamster, dan kun je jouw hamster eens per 2 weken een hazelnoot geven. Heb je een dwerghamster, geef jouw hamster dan maximaal eens per maand een hazelnoot. Teveel vet eten kan leiden tot overgewicht en diabetes bij jouw hamster.

Ja.

Ja.

Dit is een beetje een twijfelgeval. Daarom is het advies om het risico gewoon niet te nemen. Er wordt gezegd dat (tamme) kastanjes gegeten kunnen worden wanneer ze rijp zijn, maar waarom zou je het risico nemen?

Ook hierbij is het advies om het niet te geven aan jouw hamstertje. Rijpe eikels zouden volgens velen geschikt zijn voor hamsters, maar persoonlijk zou ik het risico niet nemen. Er zijn genoeg andere dingen om te geven aan jouw hamster!

Mogen hamsters pitten eten?

Pitten zijn rijk aan vetten. Zo nu en dan een pitje geven is niet erg, maar het is niet goed om een hamster teveel pitten te voeren. Er zijn ook een aantal pitten die giftig zijn voor hamsters zoals appelpitten. Het advies is om pitten van fruit te vermijden en je te houden bij een aantal pitten die wel geschikt zijn, namelijk: pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten.

Nee. De pitten van appels zijn giftig voor jouw hamster. Ons advies is om ook de pitten van ander fruit voor de zekerheid te vermijden.

Ja. Pompoenpitten geschikt voor hamsters kun je in de meeste dierenwinkels kopen.

Ja. Hamsters mogen ongezouten zonnebloempitten eten. Zonnebloempitten geschikt voor hamsters kun je in de meeste dierenwinkels kopen.

Ja. Pijnboompitten zijn heerlijke pitjes en jouw hamster zal er ook gek op zijn. Pijnboompitten zijn alleen wel erg vet, dus geef er niet veel van.

Mogen hamsters zaden eten?

Zaden zijn rijk aan vetten en zijn onderdeel van het natuurlijke dieet van hamsters. Ook zijn ze bijna altijd terug te vinden in gemengd hamstervoer. Je kunt jouw hamster dus ook gerust wat losse zaden geven als je die hebt. Let daarbij wel op dat je geen bewerkte / gezouten zaadjes geeft (dit geldt ook voor pitten en noten). Na een lange zoektocht op het internet heb ik de volgende lijst samengesteld van geschikte zaden:

 • Boekweit
 • Chiazaad
 • Gierst
 • Graszaadjes
 • Hennepzaad
 • Klaverzaad
 • Lijnzaad
 • Maanzaad
 • Nigerzaad
 • Peterseliezaad
 • Raapzaad
 • Saffloor
 • Sesamzaad
 • Venkelzaad

Daarentegen ben ik in mijn zoektocht geen zaden tegengekomen waarvan bekend of bewezen is dat deze slecht zijn voor hamsters.