Het kan best even schrikken zijn als jouw hamster niet reageert, niet wakker wordt en koud aanvoelt. Veel mensen denken dan meteen dat hun kleine beste vriend niet meer leeft, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Jouw hamster kan namelijk in winterslaap zijn of in een torpor (winterverlamming). In dit artikel leer je alles wat je moet weten over de winterslaap of winterverlamming van hamsters.
Alles over de winterslaap bij hamsters
Goudhamsters (syrische hamsters) zijn de enige hamstersoort die echt in winterslaap gaan. Dit komt doordat goudhamsters gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen dan de andere soorten hamsters. Russische dwerghamsters komen bijvoorbeeld uit een gebied waar de temperatuur normaal gesproken al veel lager is (soms wel tot -20ºC) en gaan daarom niet in winterslaap. Wel kunnen dwerghamsters in een winterverlamming raken, hierover meer informatie aan het einde van dit artikel.
De reden dat goudhamsters in een winterslaap raken is dat ze energie moeten besparen om de kou door te komen. Wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt dan kunnen ze net als in de natuur in een winterslaap raken, ook al is de temperatuur binnenshuis natuurlijk hoger dan buiten. Een syrische hamster is normaal gesproken 37ºC, maar tijdens een winterslaap kan dit teruglopen tot ongeveer 5ºC. Waar de hartslag van een goudhamster normaal gesproken ongeveer 400 slagen per minuut is, kan ook dit teruglopen tot slechts 10 slagen per minuut.
Wat moet je doen als jouw hamster in een winterslaap is?
Als jouw hamster in winterslaap is dan vraag je je vast af wat je het beste kunt doen om jouw hamster te ontwaken. Belangrijk is in ieder geval om voorzichtig en rustig te werk te gaan. Maak jouw hamster niet abrupt wakker, want dat kan slecht zijn voor de gezondheid van jouw hamster.
Warm jouw hamster langzaam op door de verwarming wat hoger te zetten en de kooi iets dichter bij de verwarming te zetten, een dekentje of wat nestmateriaal deels over jouw hamster heen te leggen. Je kunt jouw hamster ook voorzichtig oppakken en opwarmen in jouw handen. Zorg voor voldoende eten zodat jouw hamster voldoende voorraad heeft en genoeg reserves heeft om de kou door te komen.
Alles over de torpor (winterverlamming)
Jouw hamster voelt koud aan en beweegt niet. Waar jouw hamstertje normaal misschien niet stil kan zitten lijkt hij nu voor het eerst niet in beweging te krijgen. Het kan best even schrikken zijn omdat je niet weet wat er aan de hand is. Grote kans dat je de eerste keer ook erg bang bent dat jouw hamster ziek is of dood gaat. In veel gevallen zal het echter gaan om een winterverlamming (ook wel torpor genoemd).
Jouw hamster is eigenlijk in een energiebesparende modus om met de kou om te gaan. Dit is hun reactie om met temperatuurdalingen om te gaan. Ze zijn dus als het ware in een halve winterslaap beland. Doordat ze zoveel mogelijk energie proberen te besparen zijn ze enorm slaperig, bewegen ze bijna niet, voelen ze koud en slap aan en houden ze hun oogjes dicht. Jouw hamster heeft daarnaast ook een verminderde hartslag en ademfrequentie.
Het is mogelijk dat jouw hamster gedurende de winter meerdere keren in een torpor raakt en er ook langer in blijft.
Wat moet je doen als jouw hamster in een torpor is?
Je kunt jouw hamster voorzichtig oppakken en in je handen houden. Warm jouw hamster langzaam op door jouw hamster simpelweg een tijdje vast te houden en tegen je aan te houden. Merk je na een tijdje echt nog helemaal geen verschil dan kun je altijd een dierenarts raadplegen. Zorg voor voldoende eten zodat jouw hamster voldoende voorraad heeft en genoeg reserves heeft om de kou door te komen.